Η ανακαίνιση σπιτιού περιλαμβάνει πολλά βήματα, ώστε ο χώρος να γίνει πιο όμορφος αλλά και πιο λειτουργικός. Πολλές φορές, όμως, δεν αρκεί να αλλάξουμε τη διαρρύθμιση ή να βάλουμε καινούρια έπιπλα κουζίνας και μπάνιου, για να ζούμε ευχάριστα και άνετα μέσα στο σπίτι. Το πρόβλημα του διαθέσιμου χώρου είναι ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα όσους μένουν στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα. Έτσι, κατά την ανακαίνιση, δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται το πώς μπορούν να επεκτείνουν το σπίτι τους με την προσθήκη ενός ή περισσότερων δωματίων.
Ένας όμορφος και προσιτός οικονομικά τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο είναι η κατασκευή σοφίτας. Με αυτήν, αξιοποιούμε κατά το δυνατόν τον κάθετο χώρο και μπορούμε να φτιάξουμε ένα μικρό δωμάτιο, όπως υπνοδωμάτιο ή γραφείο, αλλά ακόμη και ένα ολόκληρο σαλόνι. Ποια είναι, όμως, η διαδικασία, για να γίνει αυτό; Πώς θα κατασκευαστεί η σοφίτα με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ασφαλής αλλά και άνετη για τη διαβίωση των ενοίκων του σπιτιού; Οι ειδικοί στην ανακαίνιση σπιτιού της Mecha.gr σας βοηθάνε να κατασκευάσετε την τέλεια σοφίτα.
Ύψος στέγης
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε, πριν καν ξεκινήσει η ανακαίνιση σπιτιού, είναι αν το ύψος της στέγης επαρκεί, για να φτιαχτεί η σοφίτα. Ακόμα και στην πιο μικρή σοφίτα θα πρέπει να μπορεί να σταθεί όρθιος ένας άνθρωπος, οπότε απαιτούνται τουλάχιστον δύο μέτρα. Αν το ύψος δεν επαρκεί, θα πρέπει να γίνει ανύψωση της στέγης, κάτι το οποίο ανεβάζει το κόστος.
Αξιοποίηση χώρου
Η επόμενη απόφαση στην κατασκευή σοφίτας είναι ο χώρος, ο οποίος θα αξιοποιηθεί. Γενικά, οι σοφίτες κυμαίνονται μεταξύ 25 και 50 τετραγωνικών μέτρων, ανάλογα με τη χρήση που θα τους γίνει. Με βάση αυτό, θα καθοριστεί και το σημείο κατασκευής της σοφίτας και η τοποθέτηση της σκάλας, ώστε να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό σύνολο ανάμεσα στη σοφίτα και το ήδη υπάρχον κτίριο.
Απαραίτητες μελέτες
Η κατασκευή σοφίτας σε αντίθεση με την απλή ανακαίνιση σπιτιού απαιτεί συγκεκριμένες μελέτες, ώστε να πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για ασφαλή και άνετη διαβίωση. Έτσι, είναι απαραίτητο να γίνει αρχιτεκτονική μελέτη και μελέτη για τη στατικότητα του κτιρίου και την εφαρμογή της ισχύουσας αντισεισμικής νομοθεσίας. Επιπρόσθετα, θα χρειαστεί υδραυλική, ηλεκτρολογική και μηχανολογική εγκατάσταση, οπότε θα πρέπει να γίνουν και οι αντίστοιχες μελέτες.
Κατασκευή
Η κατασκευή της σοφίτας περιλαμβάνει καταρχάς την τοιχοποιία, η οποία συνήθως γίνεται με διπλό τοίχο με τούβλα και εσωτερική μόνωση, εκτός αν επιλεγεί η μεταλλική κατασκευή για λόγους στατικότητας και ελάχιστης δομικής επιβάρυνσης του κτιρίου. Γίνεται, επίσης, η μηχανολογική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση, καθώς και οι υδραυλικές εργασίες, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Η εργασία επιβλέπεται από τον υπεύθυνο μηχανικό, ο οποίος αναλαμβάνει εκτός από τη μελέτη και τη συγκέντρωση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και την επίβλεψη των συνεργείων. Για την ολοκλήρωση της σοφίτας, απαιτείται η μόνωση της στέγης και η τοποθέτηση ηχομονωτικών και θερμομονωτικών κουφωμάτων.