Η εγκατάσταση ασύρματων δικτύων κερδίζει συνεχώς έδαφος σε σχέση με τα ενσύρματα δίκτυα τόσο σε ιδιωτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τεράστιων δομών. Ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο (Wireless Local Area Network WLAN ή Wireless Fidelity WiFi) χρησιμοποιεί ραδιοσυχνότητες, για να μεταδίδει τα δεδομένα στο χώρο της εμβέλειάς του. Έτσι, δεν απαιτεί καλώδια, ακριβώς όπως φανερώνει και το όνομά του, αφού οι πληροφορίες μεταδίδονται μέσω του αέρα. Η εγκατάσταση ασύρματων δικτύων ξεκίνησε αρχικά από τα σπίτια και τα μικρά γραφεία, όμως σταδιακά τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί σε μεγάλους χώρους, εταιρείες, ακαδημαϊκά ιδρύματα  και συμπλέγματα κτιρίων που προτίμησαν αυτόν τον τύπο δικτύου από τον ενσύρματο. Αυτό μπόρεσε να γίνει εφικτό χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας, η οποία επέτρεψε στα ασύρματα δίκτυα να αποκτήσουν ποιοτικά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά των ενσύρματων δικτύων και έτσι να μην υστερούν σε τίποτα. Φυσικά, τα ενσύρματα δίκτυα υπερτερούν ελαφρά σε κάποιους δείκτες, όπως είναι η ταχύτητα, όμως δεν μπορούν να αγνοηθούν τα πολύ ελκυστικά τους πλεονεκτήματα των ασύρματων δικτύων που τα έχουν φέρει στον προσκήνιο και τα έχουν καταστήσει ελκυστικά.

Ευκολία εγκατάστασης

Η εγκατάσταση ασύρματων δικτύων είναι σαφώς πιο εύκολη, γρήγορη και οικονομική από αυτή των ενσύρματων δικτύων. Καθώς δεν απαιτούνται μερεμέτια, για να περαστούν καλώδια, μπορεί να γίνει μέσα σε μία ημέρα και επομένως το κόστος της είναι χαμηλό και προσιτό σε όλους, ενώ δεν απαιτεί τις εξειδικευμένες γνώσεις του άλλου τύπου εγκατάστασης.

εγκατασταση ασυρματων δικτυωνΜειωμένο κόστος

Το μειωμένο κόστος της εγκατάστασης ασύρματων δικτύων προκύπτει, όπως προαναφέρθηκε, από την απλότητα της διαδικασίας. Ωστόσο, το κόστος του αρχικού εξοπλισμού μπορεί να είναι μεγαλύτερο, διότι απαιτούνται router με καλό σήμα και συχνά είναι απαραίτητοι και αναμεταδότες. Όμως, αυτό το αρχικό κόστος όχι απλά ισοσταθμίζεται αλλά τις περισσότερες φορές είναι και σημαντικά μικρότερο από το υψηλό κόστος συντήρησης των ενσύρματων δικτύων, έτσι ώστε να μπορεί να ειπωθεί τελικά ότι τα ασύρματα δίκτυα είναι φθηνότερα από τα ενσύρματα.

Ευελιξία εγκατάστασης

Η εγκατάσταση ασύρματων δικτύων μπορεί να γίνει κυριολεκτικά παντού. Σε απομονωμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, σε παλαιά κτίρια και σε κτίρια με λειτουργικά προβλήματα. Αυτό δεν μπορεί φυσικά να γίνει με τα ενσύρματα δίκτυα που απαιτούν συγκεκριμένες υποδομές.

Κινητικότητα

Τα ασύρματα δίκτυα παρέχουν τη δυνατότητα στους χρήστες να έχουν άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες που θέλουν, σε πραγματικό χρόνο από οπουδήποτε και αν βρίσκονται μέσα στην εμβέλεια του δικτύου. Έτσι, η εξυπηρέτηση, η παραγωγικότητα και η ευχέρεια κίνησης και πληροφόρησης αυξάνονται θεαματικά σε σχέση με τα ενσύρματα δίκτυα που απαιτούν από το χρήστη να βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Παράλληλα, η κινητικότητα εξασφαλίζεται χάρη και στη δυνατότητα πρόσβασης στο δίκτυο από όλες τις συσκευές εκτός των υπολογιστών, όπως smartphones και tablets.

Αμεσότητα

Τα χαρακτηριστικά της ευελιξίας και της κινητικότητας των ασύρματων δικτύων επιτρέπουν την αμεσότητα στην επικοινωνία και τη συνεργασία. Για αυτό το λόγο, η εγκατάσταση ασύρματων δικτύων συνιστάται σε δομές, στις οποίες η άμεση ενημέρωση και επικοινωνία των φορέων είναι απαραίτητη όπως για παράδειγμα νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, υπηρεσίες ασφαλείας και πανεπιστήμια.

  • Hide
Dewahoki303 Dewahoki303 Dewahoki303 Dewahoki303 Nagahoki303 Nagahoki303 Indo877