Τόσο στην κατασκευή γηπέδου 5×5 όσο και γηπέδου ποδοσφαίρου, οι επιλογές για την αγωνιστική επιφάνεια είναι κατά βάση δύο: φυσικός ή συνθετικός χλοοτάπητας. Τα περισσότερα γήπεδα ποδοσφαίρου, τα οποία προορίζονται για διεθνείς αγώνες, κατασκευάζονται με φυσικό χλοοτάπητα, αφού άλλωστε η FIFA αυτό το υλικό προτιμά και επιτρέπει το συνθετικό χλοοτάπητα μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και μετά από βεβαίωση εμπειρογνώμονα. Σίγουρα, ο φυσικός χλοοτάπητας έχει μεγάλο prestige και αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα, όπως η άνεση στο παιχνίδι, όμως η πρόοδος της τεχνολογίας έχει προχωρήσει, ώστε πλέον να κατασκευάζεται και συνθετικός χλοοτάπητας με παρόμοια προτερήματα. Μάλιστα, για την κατασκευή γηπέδου 5×5, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως από ερασιτέχνες, ο συνθετικός χλοοτάπητας είναι η καλύτερη λύση. Διαβάστε παρακάτω γιατί.

Υψηλή αντοχή

Ο φυσικός χλοοτάπητας έχει περιορισμένη αντοχή, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται το παιχνίδι μόνο για λίγες ώρες ημερησίως. Αντίθετα, ο συνθετικός χλοοτάπητας μπορεί να χρησιμοποιείται για απεριόριστες ώρες την ημέρα, κάτι που είναι και το ζητούμενο. Με την ολοένα αυξανόμενη δημοφιλία των γηπέδων 5×5 στην Ελλάδα, το να μπορεί ένα γήπεδο να χρησιμοποιηθεί από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς να καταπονείται είναι σίγουρα ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

Φθηνότερη κατασκευή

Η κατασκευή γηπέδου 5×5 με συνθετικό χλοοτάπητα είναι φθηνότερη σε σχέση με το φυσικό. Αρχικά, γίνεται η κατασκευή υπόβασης με βάση τις διαστάσεις του γηπέδου, οι οποίες γενικά καθορίζονται ελεύθερα. Η εκσκαφή της επιφάνειας του εδάφους γίνεται σε μικρό βάθος, περίπου 0,30 μέτρα και ακολουθεί η επίχωση με χονδρόκοκκο υλικό και η εφαρμογή του συστήματος αποστράγγισης των υδάτων. Η κατασκευή της υπόβασης ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση του ασφαλτικού τάπητα σε ρολά. Έπειτα, επιστρώνεται ο συνθετικός τάπητας επίσης σε ρολά, κάτι που είναι μια σαφώς οικονομικότερη επιλογή σε σχέση με το φυσικό χλοοτάπητα.

Ελάχιστη συντήρηση

Οι ανάγκες του συνθετικού χλοοτάπητα σε συντήρηση είναι ελάχιστες σε αντίθεση με το φυσικό χλοοτάπητα, ο οποίος απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, πότισμα πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, ψέκασμα για τις ασθένειες και κούρεμα μία φορά την εβδομάδα. Ο συνθετικός χλοοτάπητας δεν επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες ούτε τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, έχει μόνιμο ύψος πέλους 40-60 χιλιοστά και χρειάζεται σποραδική συντήρηση που μπορεί να γίνει από κάθε συνεργείο. Ουσιαστικά, το μόνο που χρειάζεται είναι βούρτσισμα και συμπλήρωση του καουτσούκ, το οποίο αποτελεί την ανώτερη στοιβάδα της επιφάνειας που διατηρεί την ελαστικότητά της. Έτσι, το κόστος συντήρησης είναι σημαντικά κατώτερο σε σχέση με το γρασίδι.

Άριστες αγωνιστικές συνθήκες

Η εποχή που ο συνθετικός χλοοτάπητας είχε εντελώς διαφορετική συμπεριφορά αγωνιστικά σε σχέση με το φυσικό έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πλέον, η ασφάλεια και η αντικραδασμική προστασία που παρέχει καθώς και η αναπήδηση της μπάλας είναι σε άριστα επίπεδα. Οπωσδήποτε, για το επίπεδο των προπονήσεων και των φιλικών αγώνων που γίνονται σε ένα γήπεδο 5×5, οι διαφορές είναι εντελώς αμελητέες. Συνεπώς, η σχέση κόστους- οφέλους κλίνει σαφέστατα προς το συνθετικό χλοοτάπητα στα γήπεδα 5×5.

  • Hide
Dewahoki303 Dewahoki303 Dewahoki303 Dewahoki303 Nagahoki303 Nagahoki303 Indo877