Οι μηχανές συσκευασίας τροφίμων ακολουθούν διάφορες τεχνολογίες, για να συσκευάσουν ορθά και αποτελεσματικά τα προϊόντα, στα οποία το ζητούμενο είναι η διατήρηση των θρεπτικών τους στοιχείων και των χαρακτηριστικών τους. Η όλη διαδικασία αποτελείται από τη ζύγιση του καθαρού βάρους, τη δημιουργία συσκευασιών, το γέμισμά τους με βάση προκαθορισμένες δοσολογίες, τη σφράγισή τους και την εκτύπωση των απαραίτητων δεδομένων που πρέπει να φέρει η ετικέτα. Μία από τις τεχνολογίες που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία συσκευασιών είναι η θερμοδιαμόρφωση, η οποία συνιστάται ιδιαίτερα στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί κάποιου είδους επεξεργασία, όπως κόψιμο ή τρίψιμο, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η όσο το δυνατόν πιο αποδοτική διατήρηση.

Τεχνολογία θέρμανσης και διαμόρφωσης

Με την τεχνολογία αυτή, η συσκευασία θερμαίνεται μέχρι να μαλακώσει και να μπορέσει να διαμορφωθεί με βάση το καλούπι, οπότε ψύχεται και διατηρεί το σχήμα της. Έτσι, μπορεί να προσαρμόζεται πλήρως στο μέγεθος και το σχήμα του προϊόντος, αλλά και να δημιουργήσει κενό αέρος με τα γνωστά του οφέλη στη συντήρηση ευπαθών προϊόντων. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως ο πολυεστέρας, το πολυπροπυλένιο και τα πολυακρυλικά. Η επιλογή του υλικού σχετίζεται με διάφορα χαρακτηριστικά ανάλογα με το προϊόν που συσκευάζεται, όπως η διαύγεια, η θερμοκρασία και η διατηρησιμότητα που απαιτείται.

ολοκληρωση συσκευασιας

Ολοκλήρωση συσκευασίας

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της συσκευασίας, αφού θερμοδιαμορφώθηκε το καλούπι, γεμίζεται ο περιέκτης με προϊόν χειροκίνητα, ημι-αυτόματα ή αυτόματα, ανάλογα με τη συγκεκριμένη γραμμή παραγωγής. Μετά το γέμισμα, λαμβάνει χώρα η σφράγιση της συσκευασίας και η εκτύπωση της ετικέτας.

Πλεονεκτήματα μεθόδου

Η μέθοδος της θερμοδιαμόρφωσης υπερέχει έναντι άλλων μεθόδων συσκευασίας, επειδή καταφέρνει να πετύχει την ισχυρότερη δυνατή σφράγιση, η οποία στη συνέχεια παρέχει αυξημένη μηχανική αντοχή, μεγάλη στεγανότητα και προστασία από το οξυγόνο και τους μικροοργανισμούς. Έτσι, το προϊόν μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτο για περισσότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις συμβατικές συσκευασίες. Επιπλέον, οι μηχανές θερμοδιαμόρφωσης δίνουν τη δυνατότητα ευελιξίας στην παραγωγή των συσκευασμένων προϊόντων τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς το σχήμα. Η συνεργασία τους με μηχανές συσκευασίας κενού αέρος καθιστά την τελική διαμόρφωση του προϊόντος ακόμα πιο σταθερή και με δυνατότητα μακροχρόνιας συντήρησής του ακόμα και εκτός ψυγείου, όπως βλέπουμε συχνά να συμβαίνει με το τυρί φέτα.

Χαρακτηριστικά μηχανών συσκευασίας

Για να είναι αξιόπιστες οι μηχανές συσκευασίας που εφαρμόζουν την τεχνολογία θερμοδιαμόρφωσης, απαιτείται να έχουν ακρίβεια στη λειτουργία τους και στιβαρή κατασκευή που εξασφαλίζει σταθερότητα και άρα λιγότερες φθορές. Η χρήση δύο αντλιών κενού έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και υψηλότερη ασφάλεια στην όλη διαδικασία. Η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και η συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας είναι δύο ακόμα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν αυτού του είδους οι μηχανές συσκευασίας.

Μάθετε περισσότερα στο metrotech-hellas.gr

  • Hide
Dewahoki303 Dewahoki303 Dewahoki303 Dewahoki303 Nagahoki303 Nagahoki303 Indo877