Αναμφισβήτητα, το κόστος ενός καινούριου μελανιού είναι πολύ υψηλό, ενώ φυσικά είναι και εντελώς αντιπεριβαλλοντολογικό. Αυτοί είναι, άλλωστε, και οι λόγοι που έχουν κάνει το γέμισμα μελανιών (ή την αναγόμωση όπως αλλιώς λέγεται) τόσο δημοφιλές. Αν το σκέφτεστε κι εσείς, είναι λογικό να αναρωτιέστε αν το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό που περιμένετε.

Θα είναι η γέμισμα μελανιων ασφαλεια το ίδιο καλή, όπως με ένα καινούριο μελάνι; Υπάρχει περίπτωση να χαλάσει ο εκτυπωτής ή είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία; Ας τα δούμε όλα αυτά πιο αναλυτικά παρακάτω.

Πώς γίνεται το γέμισμα μελανιών;

ελεγχος μελανιων

Η αναγόμωση μελανιών γίνεται με τα εξής βήματα:

  • Πρώτα ελέγχονται οι ηλεκτρικές επαφές του μελανοδοχείου. Οι επαφές αυτές είναι που επιτρέπουν την επικοινωνία του με τον εκτυπωτή και αν έχουν χαλάσει δε μπορεί να γίνει σωστά η διασύνδεση μεταξύ τους. Επίσης, ελέγχεται η στεγανότητα του δοχείου, για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξει διαρροή.
  • Ύστερα, καθαρίζεται το δοχείο, ώστε να φύγουν και τα τελευταία υπολείμματα από το προηγούμενο μελάνι.
  • Το γέμισμα του μελανιού γίνεται με την πλήρωση του σφουγγαριού που υπάρχει μέσα στο δοχείο με αντίστοιχης ποιότητας μελάνι και στην ποσότητα που ορίζει ο κατασκευαστής. Σε αυτή τη διαδικασία, δεν πρέπει να δημιουργηθούν φυσαλίδες ή κενά αέρος, γιατί θα αλλοιώσουν το μελάνι και μπορεί να οδηγήσουν στη διαρροή του.

Είναι ασφαλές το γέμισμα μελανιών;

γεμισμα μελανιων ασφαλεια

Ας πάμε πρώτα στην πιο απλή ερώτηση να απαντηθεί. Ναι, το γέμισμα μελανιών είναι ασφαλές και δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα στον εκτυπωτή σας. Με μία, όμως, προϋπόθεση. Ότι απευθύνεστε σε τεχνικούς που έχουν την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό για κάτι τέτοιο. Αν ο έλεγχος του μελανοδοχείου δεν είναι ενδελεχής, μπορεί να μη διαπιστωθεί η διαρροή του και το μελάνι να τρέξει στον εκτυπωτή. Ή μπορεί να δημιουργηθούν κενά που θα ωθήσουν το μελάνι προς τα κάτω και θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διάρρηξη του δοχείου και τη διαρροή του μελανιού. Τα παραδείγματα είναι πολλά για το τι μπορεί να πάει στραβά, οπότε είναι πολύ σημαντικό να εμπιστευθείτε έμπειρους επαγγελματίες στο γέμισμα μελανιών.

Είναι επιτυχημένο το γέμισμα μελανιών;

Και σε αυτή την ερώτηση μπορούμε να απαντήσουμε ναι, αλλά αναπόφευκτα υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις. Ένα θέμα είναι αν το μελανοδοχείο μπορεί να γεμιστεί ξανά, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό, αν π.χ. έχει βουλώσει, έχει σπάσει ή έχουν χαλάσει οι επαφές του. Εφόσον γίνει έλεγχος και φανεί ότι η αναγόμωση μπορεί να γίνει, τότε η επιτυχία πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αν την αναλάβουν οι σωστοί τεχνικοί.

Όμως, υπάρχει και κάτι που πρέπει να προσέξουμε. Τα μελάνια εκτυπωτών δεν είναι ποτέ ίδια ούτε σε κάθε μοντέλο ούτε σε κάθε μάρκα. Συνεπώς, όταν γεμίζει ένα μελάνι ξανά, τα χρώματα δεν μπορούν να είναι 100% ίδια. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει κακή ποιότητα εκτύπωσης σε καμία περίπτωση. Οι διαφορές είναι τόσο μικρές που ελάχιστοι άνθρωποι θα τις προσέξουν.

Διαβάστε Ακόμα

Μελάνια εκτυπωτών: Πως να κάνετε οικονομία

  • Hide
Dewahoki303 Dewahoki303 Dewahoki303 Dewahoki303 Nagahoki303 Nagahoki303 Indo877