Η τιμή χρυσού δεν είναι σταθερή αντίθετα παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο μοιάζει με χρηματιστήριο. Αφού η τελική τιμή ανά ουγκιά χρυσού καθορίζεται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Στόχος της πολύπλοκης διαδικασίας καθορισμού της τιμής του χρυσού είναι αυτή να αντικατοπτρίζει τα δεδομένα της αγοράς και να είναι όσο το δυνατόν πιο αμερόληπτη και αδιάβλητη γίνεται.
Πότε και από ποιους καθορίζεται
Η τιμή χρυσού υπολογίζεται δύο φορές την ημέρα στις εργάσιμες μέρες, στις 10:00 και στις 15:30 ώρα Αγγλίας. Υπεύθυνη για την οργάνωση της διαδικασίας είναι η εταιρεία London Gold Market Fixing. Η οποία από το 2004 ελέγχεται από 5 μεγάλες τράπεζες, τη Barclays, τη Deutsche Bank, τη Bank of Nova Scotia, την HSBC και τη Societe Generale. Ο πρόεδρος της εταιρείας με απευθείας τηλεδιάσκεψη δηλώνει μια ενδεικτική τιμή και οι εκπρόσωποι των τραπεζών δηλώνουν αν συμφωνούν με αυτή ή όχι.
Γιατί καθορίζεται από αυτούς τους φορείς
Η αιτία που οι τράπεζες αυτές έχουν λόγο στον καθορισμό της τιμής χρυσού είναι επειδή θεωρείται ότι αντικατοπτρίζουν την αγορά σχετικά με τη ζήτηση του χρυσού. Έχοντας γνώση του μεγέθους των εντολών πώλησης και αγοράς του χρυσού δρουν ως εξής:
Αν οι εντολές πώλησης είναι περισσότερες από τις εντολές αγοράς, η τιμή χρυσού μειώνεται, ενώ αν ισχύει το αντίστροφο αυξάνεται.
Ποιοι παράγοντες καθορίζουν την τιμή χρυσού
Οι παράγοντες που καθορίζουν την τιμή χρυσού ή καλύτερα την αύξηση των εντολών πώλησης ή αγοράς είναι ποικίλοι:
- Δολάριο: Σε εποχές που πέφτει το δολάριο των ΗΠΑ, η τιμή του χρυσού αυξάνεται. Αφού θεωρείται μια αξιόπιστη επένδυση για να ισοσταθμίσει τις απώλειες σε μια ασταθή αγορά.
- Πληθωρισμός: Καθώς ο πληθωρισμός μειώνει την αξία των εθνικών νομισμάτων, ο χρυσός μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο και ένα περιουσιακό στοιχείο, του οποίου η αξία δεν γνωρίζει τις θεαματικές μεταπτώσεις του χρήματος.
- Αποθέματα Κεντρικών Τραπεζών: Οι μεταβολές στα αποθέματα των Κεντρικών Τραπεζών επηρεάζουν αναπόφευκτα και την τιμή χρυσού. Όταν οι τράπεζες αυτές πωλούν μεγάλες ποσότητες του μετάλλου, αυξάνεται η προσφορά και συνεπώς πέφτει η τιμή του. Ενώ όταν τείνουν να διατηρούν τα αποθέματά τους η προσφορά μειώνεται και ανεβαίνει η τιμή.
- Κυμαινόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες: Όταν οι ισοτιμίες μεταξύ των βασικότερων νομισμάτων εκτός του δολαρίου, δηλαδή του ευρώ, της λίρας Αγγλίας και του Γιέν Ιαπωνίας, δεν είναι σταθερές τότε το κλίμα αβεβαιότητας επιτείνεται, με αποτέλεσμα να αναζητείται η σταθερότητα του χρυσού.
- Τιμή πετρελαίου: Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου οδηγεί σε αύξηση του πληθωρισμού. Αυτός με τη σειρά του, όπως προαναφέρθηκε, αυξάνει την τιμή χρυσού.
- Χρηματιστηριακές αγορές: Σε εποχές, στις οποίες οι τιμές των μετοχών στα σημαντικότερα χρηματιστήρια πέφτουν, τείνει να αυξάνεται η τιμή του χρυσού ως αντιστάθμισμα στην αβεβαιότητα των κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών μέσων.
- Πολιτική κατάσταση: Η πολιτική αστάθεια ή σταθερότητα επηρεάζει διάφορα οικονομικά μεγέθη. Όπως για παράδειγμα τον πληθωρισμό, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την τιμή του πετρελαίου. Έτσι αποτελεί έμμεσο παράγοντα για την τιμή του χρυσού. Ενώ είναι και άμεσος παράγοντα αφού μπορεί ευθέως να οδηγήσει σε αύξησή του όταν μεγάλες πολιτικές αλλαγές προκαλούν αβεβαιότητα στις αγορές.
Πηγή: Ενεχυροδανειστήριο.gr