Το ελλειπτικό θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα όργανα γυμναστικής. Με αυτό, μπορούμε να κάνουμε έντονη αεροβική άσκηση χωρίς να επιβαρύνουμε καθόλου τις αρθρώσεις μας. Μάλιστα, η άσκηση στο ελλειπτικό καίει πολύ περισσότερες θερμίδες από άλλα όργανα αερόβιας άσκησης. Όπως για παράδειγμα το ποδήλατο, και μόνο λίγο λιγότερες από την αποδοτικότερη μορφή άσκησης για απώλεια λίπους, το τρέξιμο. Επειδή το ελλειπτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους κατά την εκγύμναση, είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή όργανα τόσο στο γυμναστήριο όσο και στο σπίτι. Αν ακολουθήστε κάποια συγκεκριμένα στάδια μπορείτε να το αξιοποιήσετε για να κερδίσετε τα μέγιστα σε αυτό. Τόσο σε επίπεδο βελτίωσης της αντοχής σας όσο και στο χτίσιμο γερού μυϊκού συστήματος.

Προθέρμανση

Το ελλειπτικό είναι εξαιρετικός τύπος άσκησης για προθέρμανση, καθώς «ξυπνάει» σταδιακά το σώμα και ενεργοποιεί σχεδόν όλες τις μυϊκές ομάδες, με κυριότερες αυτές των χεριών και των ποδιών. Αν στοχεύετε σε απώλεια κιλών τότε η προθέρμανση μπορεί να είναι 20-30 λεπτά. Αλλά και δέκα λεπτά με ένα τέταρτο είναι αρκετά για να προετοιμάστε τους μύες για γυμναστική με βάρη. Ανάλογα με το επίπεδό σας, μπορείτε να ρυθμίσετε την ένταση από το δύο έως το 6. Όμως το ιδανικό θεωρείται το 4 για άντρες και γυναίκες.

 

Bbclub.gr - Όργανα Γυμναστικής - Ελλειπτικό Εύρος Κίνησης

Αποθεραπεία

Πολύ καλή είναι η άσκηση με το ελλειπτικό και για την αποθεραπεία, αφού προσφέρει το stretching που απαιτείται για την αποσυμφόρηση των μυών από το γαλακτικό οξύ. Μπορείτε να ακολουθήσετε το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα με την προθέρμανση, όμως η πράξη έχει δείξει ότι οι περισσότεροι αθλητές είναι κουρασμένοι και προτιμούν κάτι πιο ελαφρύ. Έτσι, μπορείτε να προσαρμόσετε την ένταση στο 2 ή ακόμα και στο 1 για επτά με δέκα λεπτά.

 

Εκγύμναση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων

Το ελλειπτικό, στην κατάλληλη ένταση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την εκγύμναση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων. Σε ένταση άνω του 7, είναι μια πολύ αποτελεσματική άσκηση για τους τετρακέφαλους, ενώ αν κάνετε βήματα προς τα πίσω για τους μύες της γάμπας. Στην ίδια ένταση, το ελλειπτικό γυμνάζει και τους γλουτούς και φυσικά και τους τρικέφαλους στα μπράτσα.

 

Bbclub.gr - Όργανα Γυμναστικής - Ελλειπτικό Άσκηση

Αεροβική άσκηση

Για να αποκτήσετε αντοχή, θα πρέπει μία τουλάχιστον φορά την εβδομάδα να την αφιερώνετε σε 45 λεπτά με μία ώρα αεροβικής άσκησης. Πολλοί αθλητές προτιμούν να τρέχουν στο διάδρομο ή σε εξωτερικό τερέν. Σίγουρα, το τρέξιμο έξω καίει τις περισσότερες θερμίδες και τόσο ο διάδρομος όσο και το ελλειπτικό υπολείπονται. Παρόλα αυτά είναι και τα δύο εξαιρετικές ασκήσεις αεροβικής άσκησης. Το ελλειπτικό έχει, όπως προαναφέρθηκε, το πλεονέκτημα ότι δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Οπότε πρέπει οπωσδήποτε να το προτιμήσετε αν έχετε προβλήματα στη μέση ή στα γόνατα. Ενώ έχει το έξτρα ατού ότι γυμνάζει όλο το σώμα σε αντίθεση με το διάδρομο που επικεντρώνεται μόνο στα πόδια.

  • Hide
Dewahoki303 Dewahoki303 Dewahoki303 Dewahoki303 Nagahoki303 Nagahoki303 Indo877