Beauty

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελλειπτικό στην εκγύμναση

Το ελλειπτικό θεωρείται ένα από τα πιο πολύτιμα όργανα γυμναστικής. Με αυτό, μπορούμε να κάνουμε έντονη αεροβική άσκηση χωρίς να επιβαρύνουμε καθόλου τις αρθρώσεις μας. Μάλιστα, η άσκηση στο ελλειπτικό καίει πολύ περισσότερες θερμίδες από άλλα όργανα αερόβιας άσκησης. Όπως για παράδειγμα το ποδήλατο, και μόνο λίγο λιγότερες από την αποδοτικότερη μορφή άσκησης για απώλεια λίπους, το τρέξιμο. Επειδή το ελλειπτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους κατά την εκγύμναση, είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή όργανα τόσο στο γυμναστήριο όσο και στο σπίτι. Αν ακολουθήστε κάποια συγκεκριμένα στάδια μπορείτε να το αξιοποιήσετε για να κερδίσετε τα μέγιστα σε αυτό. Τόσο σε επίπεδο βελτίωσης της αντοχής σας όσο και στο χτίσιμο γερού μυϊκού συστήματος.

Προθέρμανση

Το ελλειπτικό είναι εξαιρετικός τύπος άσκησης για προθέρμανση, καθώς «ξυπνάει» σταδιακά το σώμα και ενεργοποιεί σχεδόν όλες τις μυϊκές ομάδες, με κυριότερες αυτές των χεριών και των ποδιών. Αν στοχεύετε σε απώλεια κιλών τότε η προθέρμανση μπορεί να είναι 20-30 λεπτά. Αλλά και δέκα λεπτά με ένα τέταρτο είναι αρκετά για να προετοιμάστε τους μύες για γυμναστική με βάρη. Ανάλογα με το επίπεδό σας, μπορείτε να ρυθμίσετε την ένταση από το δύο έως το 6. Όμως το ιδανικό θεωρείται το 4 για άντρες και γυναίκες.

 

Αποθεραπεία

Πολύ καλή είναι η άσκηση με το ελλειπτικό και για την αποθεραπεία, αφού προσφέρει το stretching που απαιτείται για την αποσυμφόρηση των μυών από το γαλακτικό οξύ. Μπορείτε να ακολουθήσετε το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα με την προθέρμανση, όμως η πράξη έχει δείξει ότι οι περισσότεροι αθλητές είναι κουρασμένοι και προτιμούν κάτι πιο ελαφρύ. Έτσι, μπορείτε να προσαρμόσετε την ένταση στο 2 ή ακόμα και στο 1 για επτά με δέκα λεπτά.

 

Εκγύμναση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων

Το ελλειπτικό, στην κατάλληλη ένταση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την εκγύμναση συγκεκριμένων μυϊκών ομάδων. Σε ένταση άνω του 7, είναι μια πολύ αποτελεσματική άσκηση για τους τετρακέφαλους, ενώ αν κάνετε βήματα προς τα πίσω για τους μύες της γάμπας. Στην ίδια ένταση, το ελλειπτικό γυμνάζει και τους γλουτούς και φυσικά και τους τρικέφαλους στα μπράτσα.

 

Αεροβική άσκηση

Για να αποκτήσετε αντοχή, θα πρέπει μία τουλάχιστον φορά την εβδομάδα να την αφιερώνετε σε 45 λεπτά με μία ώρα αεροβικής άσκησης. Πολλοί αθλητές προτιμούν να τρέχουν στο διάδρομο ή σε εξωτερικό τερέν. Σίγουρα, το τρέξιμο έξω καίει τις περισσότερες θερμίδες και τόσο ο διάδρομος όσο και το ελλειπτικό υπολείπονται. Παρόλα αυτά είναι και τα δύο εξαιρετικές ασκήσεις αεροβικής άσκησης. Το ελλειπτικό έχει, όπως προαναφέρθηκε, το πλεονέκτημα ότι δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Οπότε πρέπει οπωσδήποτε να το προτιμήσετε αν έχετε προβλήματα στη μέση ή στα γόνατα. Ενώ έχει το έξτρα ατού ότι γυμνάζει όλο το σώμα σε αντίθεση με το διάδρομο που επικεντρώνεται μόνο στα πόδια.

Recent Posts

Τι ζάρια DnD να επιλέξετε σύμφωνα με τον ήρωα σας

Όταν ξεκινάει ένα καινούργιο campaign Dungeons & Dragons, τα ζάρια DnD και ο ήρωας που…

2 έτη ago

5 γυναικεία ρολόγια για δώρο Χριστουγέννων

Τα ρολόγια είναι κλασικά αξεσουάρ που μπορούν να προσθέσουν την τελευταία πινελιά σε οποιοδήποτε ντύσιμο…

2 έτη ago

Πώς να επιλέξετε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια για το δέντρο σαν επαγγελματίες

Όποιες και να είναι οι προτιμήσεις σας όσον αφορά τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, είναι απαραίτητα τα…

2 έτη ago

Βάψιμο μινιατούρας: 5 συμβουλές για να ζωγραφίζετε καλύτερα μικρές λεπτομέρειες

Το βάψιμο μινιατούρας απαιτεί καλή λεπτή κινητικότητα και όραση και να χρησιμοποιείτε επιδέξια το πινέλο.…

2 έτη ago

Τι είναι καλύτερο η λεύκανση δοντιών με λέιζερ ή όψεις ρητίνης;

Ένα όμορφο χαμόγελο βελτιώνει σημαντικά την εμφάνιση ενός ατόμου, αλλά βοηθά ιδιαίτερα στην τόνωση της…

3 έτη ago

Μελάνια εκτυπωτών: Πως να κάνετε οικονομία

Μια από τις “ενοχλήσεις” της σύγχρονης ζωής είναι το υψηλό κόστος που υπάρχει στα μελάνια…

3 έτη ago