Sweet home

Σαλόνια: ο απόλυτος οδηγός αρχαρίων στη διακόσμηση

Η διακόσμηση είναι μια ολόκληρη επιστήμη. Ο καθένας από εμάς κρύβει ένα μικρό διακοσμητή μέσα του και προσπαθεί να διακοσμήσει το σπίτι του με το προσωπικό του γούστο. Είναι καλό να τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες αλλά σημασία έχει να νιώθουμε άνετα και ζεστά στο σπίτι μας. Στα σαλόνια, για παράδειγμα, όλοι έχουμε την καλύτερη διάθεση, για να πετύχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα και να φτιάξουμε ένα χώρο που θα μας ελκύει να καθόμαστε με τις ώρες εκεί. Όμως δεν είναι πάντα εύκολο να δημιουργήσουμε ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα. Αν στερούμαστε βασικές γνώσεις διακόσμησης τότε όσο και να προσπαθούμε δεν θα καταφέρουμε να έχουμε επαγγελματικό αποτέλεσμα. Για κάθε δωμάτιο υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες διακόσμησης, έτσι συμβαίνει και με το σαλόνι. Αν ακολουθήσετε κάποιες βασικές κατευθυντήριες γραμμές τότε το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο.

Έπιπλα

Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε φυσικά για τα σαλόνια είναι τα έπιπλα. Το λάθος, όμως, που κάνουμε είναι να νομίζουμε ότι με το να βάλουμε έναν καναπέ στον τοίχο και δύο πολυθρόνες δεξιά και αριστερά έχουμε ξεμπερδέψει. Το πράγμα είναι αρκετά πιο περίπλοκο. Θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε ένα σημείο αναφοράς. Για παράδειγμα το τζάκι, καθώς και τις λεγόμενες περιοχές συζήτησης, όπου μπορούν να κάτσουν άνετα 3-4 άτομα και να χαλαρώσουν. Επίσης, το να υπάρχουν ελεύθεροι διάδρομοι ανάμεσα στα έπιπλα είναι σημαντικό, για να μη δημιουργηθεί μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα.

 

Χαλί

Το χαλί είναι πονοκέφαλος σε όλα τα σαλόνια. Το σημαντικότερο ζήτημα που πρέπει να προσέξουμε είναι το μέγεθός του. Αν είναι πολύ μικρό, θα κάνει το σαλόνι να δείχνει διαχωρισμένο σε μικρές περιοχές, κάτι που δεν είναι καθόλου όμορφο. Ο χρυσός κανόνας είναι ότι το χαλί πρέπει να είναι τόσο μεγάλο, ώστε να ακουμπάνε όλα τα έπιπλα πάνω, αλλά και να έχει τουλάχιστον 25 εκατοστά έως μισό μέτρο απόσταση από τους τοίχους.

Τέχνη

Για να αποκτήσει χαρακτήρα η διακόσμηση του σαλονιού, πρέπει να έχετε κάποιο έργο τέχνης σε αυτό. Το πιο κλασικό είναι οι πίνακες στον τοίχο, όμως μπορείτε και να προσθέσετε κάποιο γλυπτό ή μεγάλο διακοσμητικό. Σε κάθε περίπτωση, οι τοίχοι πρέπει να έχουν κάποια κάδρα, για να είναι ολοκληρωμένοι. Τα κάδρα και οι πίνακες είναι καλύτερο να τοποθετούνται στο ύψος των ματιών. Επίσης η τοποθέτηση κάδρων έχει συγκεκριμένους κανόνες τοποθέτησης όταν είναι πολλά σε ένα σημείο. Για παράδειγμα μπορείτε να τα στοιχίσετε αυστηρά κατά μήκος μετρώντας με απόλυτη ακρίβεια τις αποστάσεις μεταξύ τους αλλά και από ταβάνι και το πάτωμα. Μία άλλη τοποθέτηση που μπορείτε να κάνετε είναι το σπιράλ. Μπορείτε να βρείτε διάφορους τρόπους κρεμάσματος των κάδρων στο ίντερνετ καθώς και τρόπους μέτρησης για το καθένα.

 

Φωτισμός

Ο φωτισμός είναι πολύπλοκο θέμα σε κάθε δωμάτιο και ειδικά στα σαλόνια. Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να θυμάστε είναι ότι είναι απαραίτητα και τα δύο είδη φωτισμού, επιδαπέδιος και οροφής. Τα φωτιστικά οροφής κάνουν δυνατό φως, απαραίτητο για την ώρα του φαγητού, και τα επιδαπέδια δημιουργούν πιο ζεστό και χαλαρωτικό φωτισμό.

Χρώμα

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέξετε το χρώμα πρώτο και ύστερα όλα τα υπόλοιπα. Ισχύει το αντίθετο. Πρώτα διαλέγετε τα έπιπλα και ύστερα προσαρμόζετε το χρώμα των τοίχων, για να ταιριάζει σε αυτά. Άλλωστε, υπάρχουν εκατοντάδες αποχρώσεις που μπορείτε να διαλέξετε.

 

 

Μετρήσεις

Προτού αγοράσετε το οτιδήποτε για το σαλόνι, είτε αυτό είναι έπιπλο είτε χαλί είτε κουρτίνες ή κάποιο διακοσμητικό σιγουρευτείτε ότι έχετε μετρήσει το χώρο σωστά. Να θυμάστε ακόμα πως η μέτρηση είναι επίσης εξίσου σημαντική και για την τοποθέτηση κάποιων αντικειμένων στον χώρο.

Recent Posts

Τι ζάρια DnD να επιλέξετε σύμφωνα με τον ήρωα σας

Όταν ξεκινάει ένα καινούργιο campaign Dungeons & Dragons, τα ζάρια DnD και ο ήρωας που…

2 έτη ago

5 γυναικεία ρολόγια για δώρο Χριστουγέννων

Τα ρολόγια είναι κλασικά αξεσουάρ που μπορούν να προσθέσουν την τελευταία πινελιά σε οποιοδήποτε ντύσιμο…

2 έτη ago

Πώς να επιλέξετε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια για το δέντρο σαν επαγγελματίες

Όποιες και να είναι οι προτιμήσεις σας όσον αφορά τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, είναι απαραίτητα τα…

2 έτη ago

Βάψιμο μινιατούρας: 5 συμβουλές για να ζωγραφίζετε καλύτερα μικρές λεπτομέρειες

Το βάψιμο μινιατούρας απαιτεί καλή λεπτή κινητικότητα και όραση και να χρησιμοποιείτε επιδέξια το πινέλο.…

2 έτη ago

Τι είναι καλύτερο η λεύκανση δοντιών με λέιζερ ή όψεις ρητίνης;

Ένα όμορφο χαμόγελο βελτιώνει σημαντικά την εμφάνιση ενός ατόμου, αλλά βοηθά ιδιαίτερα στην τόνωση της…

3 έτη ago

Μελάνια εκτυπωτών: Πως να κάνετε οικονομία

Μια από τις “ενοχλήσεις” της σύγχρονης ζωής είναι το υψηλό κόστος που υπάρχει στα μελάνια…

3 έτη ago