Τα ιατροτεχνολογικά είδη περιλαμβάνουν μια ιδιαίτερη, αλλά και συνάμα ευρεία ποικιλία προϊόντων, τα οποία είναι πολύ σημαντικά βοηθήματα για άτομα που έχουν συγκεκριμένες και δύσκολα αντιμετωπίσημες παθήσεις. Το δεύτερο συνθετικό της λέξης μας παραπέμπει στην τεχνολογία, η οποία πλέον στέκεται ως βασικός αρωγός στη σύγχρονη ιατρική. Βέβαια ο συγκεκριμένος όρος, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, στην πραγματικότητα αναφέρεται σε πιο ειδικευμένες περιπτώσεις.
Αυτός ορίζεται και με ρητή οδηγία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η οποία έχει υιοθετηθεί στη χώρα μας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, ως ιατροτεχνολογικά είδη ορίζονται τα προϊόντα, ο εξοπλισμός, τα όργανα, οι συσκευές, τα διάφορα υλικά, που η χρήση τους είτε αυτόνομα είτε συνδυαστικά.
Ιατροτεχνολογικά είδη και ο σκοπός τους
- Διάγνωση, πρόληψη, παρακολούθηση και θεραπεία ασθένειας.
- Διάγνωση, παρακολούθηση, θεραπεία, ανακούφιση και μερική ή ολική επανόρθωση του τραύματος ή της αναπηρίας.
- Διερεύνηση, αντικατάσταση, τροποποίηση της ανατομίας μια συγκεκριμένης λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού.
- Έλεγχος της σύλληψης. Αυτός αφορά τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η κύρια δράση δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί με τη χρησιμοποίηση φαρμακολογικών ή ανοσοποιητικών μέσων, ούτε μέσω του μεταβολισμού, η λειτουργία του οποίου όμως μπορεί να υποβοηθείται από αυτά.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το λογισμικό , που είναι πιθανό να χρειαστεί για την ορθή λειτουργία των προϊόντων αυτών.
Ιατροτεχνολογικά βοηθήματα
Μια ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν τα ιατροτεχνολογικά βοηθήματα που χρησιμοποιούνται στη διάγνωση in vitro, για την εξέταση δειγμάτων που προέρχονται από το ανθρώπινο σώμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η αιμοδοσία και η ιστοδοσία, που έχουν ως βασικό ή μοναδικό σκοπό τη συλλογή πληροφοριών, για τα εξής ζητήματα:
- Ό,τι αφορά φυσιολογικές ή παθολογικές καταστάσεις.
- Ό,τι έχει να κάνει με συγγενείς ανωμαλίες.
- Παρακολούθηση θεραπευτικών μέτρων.
- Προσδιορισμό ασφάλειας και συμβατότητας με δυνητικούς δέκτες.
Η καταλληλότητα των ειδών που θεωρούνται και ονομάζονται με τον όρο «ιατροτεχνολογικά είδη» καθορίζεται από αυστηρούς κανόνες, όπως αυτοί έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελέγχονται από πιστοποιημένα ευρωπαϊκά όργανα και αρμόδιους εθνικούς φορείς. Η παρακολούθηση αφορά όλα τα στάδια της διαδικασίας, από το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διοχέτευση στην αγορά.
Τα βασικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα
Ως βασικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα συναντάμε τα:
- Αναπηρικά αμαξίδια, ηλεκτροκίνητα ή χειροκίνητα. Τα τελευταία γενικά είναι προτιμότερα για τα άτομα που πάσχουν από παραπληγία, καθώς προσφέρουν σε αυτά και μια ωραία δυνατότητα για άσκηση. Τα ηλεκτροκίνητα ενδείκνυται για τους τετραπληγικούς. Μια ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν τα αναπηρικά αμαξίδια – σκούτερ. Σε κάθε περίπτωση ορίζονται όροι και προϋποθέσεις καταλληλότητας και εγγύησης ορθής λειτουργίας για τα αναπηρικά αμαξίδια.
- Νοσοκομειακά κρεβάτια, ηλεκτροκίνητα ή χειροκίνητα, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, για να ευνοούν την κατάκλιση του ασθενούς.
- Αναρροφήσεις ρεύματος και μπαταρίας.
- Αναπνευστικές συσκευές. Τέτοιες είναι τα οι μάσκες cpap και bi -pap, οι σταθεροί και φορητοί νεφελοποιητές κτλ.
- Συμπυκνωτές οξυγόνου.
Με την τεχνολογία να έχει εισχωρήσει σημαντικά στο χώρο της ιατρικής επιστήμης, τα διάφορα αξεσουάρ βοηθούν σημαντικά τις θεραπευτικές διαδικασίες. Τα ιατροτεχνολογικά είδη αποτελούν πλέον σημαντικά βοηθήματα σε όλα τα στάδια της πρόληψης και αντιμετώπισης των ασθενειών και των προβλημάτων υγείας.