Όλοι το γνωρίζουμε λίγο πολύ. Ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος είναι μεν πολύ βολικός, για να αποθηκεύουμε τα αρχεία μας, όμως δεν είναι το ίδιο σταθερός, όπως ο εσωτερικός σκληρός δίσκος του υπολογιστή. Αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα βλάβης και η απώλεια αρχείων είναι υψηλότερη στον εξωτερικό σκληρό δίσκο, οπότε σας συνιστούμε να έχετε και σε κάποιο άλλο σημείο back up των αρχείων σας, ειδικά όσο περνούν τα χρόνια και ο δίσκος παλιώνει. Τι γίνεται, όμως, αν συμβεί κάτι και δεν μπορείτε να δείτε τα αρχεία σας στο δίσκο σας, αν και τα χρειάζεστε επειγόντως; Πολλοί λόγοι μπορούν να υπάρχουν για κάτι τέτοιο, όπως ιός, τυχαίο format, βλάβη στο δίσκο ή ζημιά λόγω υπέρτασης. Ανεξάρτητα πάντως από το λόγο, εσάς σας ενδιαφέρει η ανάκτηση δεδομένων από τον κατεστραμμένο δίσκο και κατά πόσο αυτή είναι δυνατή.

Με τα παρακάτω tips θα κατατοπιστείτε, ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε στη συνέχεια και αν πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

1. Αποσυνδέστε το δίσκο από τον υπολογιστή

Η επαναφορά των αρχείων είναι πιο πιθανή να επιτευχθεί αν αποσυνδέσετε αμέσως τον εξωτερικό σκληρό δίσκο από τον υπολογιστή σας. Διαφορετικά, αν τον αφήσετε πάνω, ο υπολογιστής θα συνεχίσει να αλληλεπιδρά μαζί του και να κάνει ενέργειες, όπως για παράδειγμα να δει ως ελεύθερο το χώρο των διαγραμμένων αρχείων και να τον αντικαταστήσει. Αν τα διαγραμμένα αρχεία αντικατασταθούν από άλλα, τότε η ανάκτησή τους καθίσταται αδύνατη!

 

αποσυνδεση δισκου απο τον υπολογιστη

2. Πρόβλημα στο PCB

Αν ο υπολογιστής σας δεν διαβάζει καθόλου τον δίσκο, τότε κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει πρόβλημα στο hardware. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να καταλάβετε εσείς ή ο ειδικός στο data recovery, στον οποίο καλό είναι να απευθυνθείτε, πού είναι το πρόβλημα. Αν ο δίσκος δεν κάνει απολύτως τίποτα όταν τον χρησιμοποιείτε, όπως για παράδειγμα περίεργους θορύβους, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα στο PCB, δηλαδή στην πλακέτα κυκλώματος. Δεν πρέπει να αλλάξετε το PCB, όπως μπορούσε να γίνει παλαιότερα, γιατί τότε η ανάκτηση δεδομένων δεν θα είναι εφικτή. Χρειάζεται να γίνει μια σωστή ακολουθία πολύπλοκων διαδικασιών, οπότε σας προτείνουμε να απευθυνθείτε το συντομότερο στους επαγγελματίες.

pcb σκληρου δισκου

3. Περίεργοι θόρυβοι

Αν ο δίσκος κάνει περίεργους θορύβους όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτόν, τότε πιθανότατα έχει βλάβη στις κεφαλές. Σε καμία περίπτωση μην ανοίξετε το μηχανισμό κίνησης σπίτι σας, αφού κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει σε απόλυτα καθαρό περιβάλλον με ειδικά εργαλεία. Επίσης, σας συστήνουμε να σταματήσετε τις προσπάθειες να τον ενεργοποιήσετε, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να τον υποβαθμίσει περαιτέρω μειώνοντας ακόμα περισσότερο την πιθανότητα επαναφοράς των αρχείων.

4. Ο δίσκος κολλάει

Αν ο δίσκος κολλάει, όταν προσπαθεί ο υπολογιστής να τον διαβάσει, παρόλο που τον αναγνωρίζει, τότε αυτό σημαίνει ότι η μονάδα υπολειτουργεί. Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά ίσως προβλήματα που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, όμως μπορεί να διορθωθεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ανάκτηση δεδομένων. Είναι, ωστόσο, χρονοβόρα διαδικασία, οπότε καλό είναι να την προτιμάτε αν τα αρχεία σας είναι πραγματικά πολύ σημαντικά.

σκληρος δισκος κολλαει

  • Hide
Dewahoki303 Dewahoki303 Dewahoki303 Dewahoki303 Nagahoki303 Nagahoki303 Indo877