Υπολογίζεται ότι το 30% των ατόμων άνω των 65 ετών αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ακοής, ενώ στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, ακόμα και ανάμεσα στα παιδιά, η βαρηκοΐα αγγίζει το 5%. Ως πρόβλημα υγείας, η βαρηκοΐα έχει διαβαθμίσεις. Μπορεί το άτομο να δυσκολεύεται να ακούσει την ομιλία σε θορυβώδες περιβάλλον ή να μη μπορεί να μιλήσει στο τηλέφωνο και να παρακολουθήσει τηλεόραση. Αν ανήκετε στην τελευταία κατηγορία, τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι η μόνη λύση και θα εκπλαγείτε από το πόσο μπορούν να σας βοηθήσουν στην καθημερινότητά σας.

Τι είναι τα ακουστικά βαρηκοΐας;

Τα ακουστικά βαρηκοΐας είναι μια μικρή συσκευή, η οποία ανάλογα με τον τύπο της τοποθετείται είτε μέσα είτε πίσω από το αυτί του ασθενή. Αποτελούνται από ένα μικρόφωνο, ένα μεγάφωνο, έναν ενισχυτή και μια μπαταρία. Η λειτουργία τους είναι πολύ απλή και συνίσταται στην εξατομικευμένη ενίσχυση της βαρηκοΐας, έτσι ώστε το άτομο να έχει καλύτερη διακριτική ικανότητα.

Ποια είναι ακριβώς η λειτουργία τους;

ακουστικα βαρηκοιας

Το μικρόφωνο είναι το πρώτο εξάρτημα στα ακουστικά βαρηκοΐας, το οποίο συλλαμβάνει τους γύρω ήχους και τους μετατρέπει σε ηλεκτρικό σήμα. Στη συνέχεια, ο ενισχυτής αυξάνει την ένταση των ήχων και επιλέγει με βάση ειδικά φίλτρα μόνο αυτούς τους ήχους που είναι σχετικοί με το χρήστη. Τέλος, το μεγάφωνο μετατρέπει τα ηλεκτρικά σήματα που λαμβάνει από τον ενισχυτή σε ακουστικά σήματα, βελτιώνοντας την αντίληψη των ήχων εκ μέρους του χρήστη. Η μπαταρία έχει διάρκεια ζωής από λίγες μέρες μέχρι μερικές εβδομάδες ανάλογα με τον τύπο της, το είδος των ακουστικών και τη χρήση που τους γίνεται.

 

Ποιες επιπλέον λειτουργίες πρέπει να προσέξω;

ακουστικα βαρηκοιας smart

Με την πρόοδο της τεχνολογίας έχουν προστεθεί πολλά επιπλέον εξαρτήματα στα ακουστικά βαρηκοΐας, τα οποία διευκολύνουν σημαντικά το χρήστη. Το ποια από αυτά θα επιλέξετε σχετίζεται με τη χρήση που κάνετε στο ακουστικό, την ένταση του προβλήματος ακοής και την ανατομία του αυτιού. Ο έλεγχος της έντασης είναι ένα κλασικό χαρακτηριστικό που παρουσιάζει πολλές δυνατότητες χειρισμού. Μπορεί να υπάρχει διακόπτης πάνω στο ακουστικό, όμως πολλοί χρήστες δεν το προτιμούν, οπότε τους δίνεται η δυνατότητα να ελέγχουν την ένταση μέσω ασύρματου αξεσουάρ. Για τους χρήστες που είναι εξοικειωμένοι με τα smartphones, υπάρχουν εφαρμογές, οι οποίες τους επιτρέπουν να επιλέγουν ανάμεσα σε διάφορα προγράμματα, τα οποία είναι αποθηκευμένα στο ακουστικό, για να προσαρμόζεται αυτό σε διάφορα ακουστικά περιβάλλοντα.

Τέλος, μια πολύ χρήσιμη λειτουργία είναι η δυνατότητα σύνδεσης του ακουστικού με διάφορες συσκευές, όπως το τηλέφωνο ή η τηλεόραση. Αυτή η λειτουργία συστήνεται σε άτομα με σοβαρά προβλήματα βαρηκοΐας, έτσι ώστε να μπορούν απρόσκοπτα να αντιλαμβάνονται απομακρυσμένες πηγές ήχου με την απευθείας σύνδεση των σημάτων της συσκευής στο ακουστικά.

  • Hide
Dewahoki303 Dewahoki303 Dewahoki303 Dewahoki303 Nagahoki303 Nagahoki303 Indo877