Sweet home

Καθαρισμός χαλιών και υφασμάτων: 4 βήματα για να αποφύγετε τις αλλεργίες

Τόσο την άνοιξη όσο και το καλοκαίρι, τους περισσότερους μας ταλαιπωρεί κάποια αλλεργία. Σίγουρα, φταίει η γύρη από διάφορα φυτά που δυστυχώς ανθίζουν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Τις εποχές αυτές, η σκόνη που συγκεντρώνεται στο σπίτι είναι παντού σε πολύ μεγάλη ποσότητα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αρκεί ένα καλό ξεσκόνισμα μερικές φορές την εβδομάδα. Όσο απορροφητικό και αν είναι το ξεσκονόπανό σας, η σκόνη βρίσκει τρόπους να τρυπώνει παντού. Το αγαπημένο της σημείο είναι τα υφάσματά σας. Γι’ αυτό, οι παιδίατροι και οι αλλεργιολόγοι λένε ότι ο καθαρισμός χαλιών, μοκετών και καναπέδων πρέπει να είναι μια συχνή τακτική στα νοικοκυριά. Τι ακριβώς, όμως, πρέπει να κάνετε και ποια είναι τα πιο αποδοτικά βήματα;

Τίναγμα χαλιών

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνεται σε κάθε εβδομαδιαία φασίνα είναι να τινάζετε τα χαλιά σας, ώστε να φύγει η περίσσεια σκόνη. Αυτό σίγουρα το ξέρετε. Αυτό που δεν ξέρετε είναι ότι το τίναγμα χρειάζεται προσοχή σε κάποια χαλιά, όπως τα χειροποίητα ή τα πολύ ευαίσθητα και παλιά, καθώς μπορεί να χαλάσει το πέλος τους. Σας προτείνουμε να αντικαταστήσετε το τίναγμα με σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα, αν δεν είστε σίγουροι για την ανθεκτικότητα του χαλιού ή είναι υπερμέγεθες.

Καθαρισμός με τον ατμοκαθαριστή

Ο καθαρισμός χαλιών αλλά και στρωμάτων, μαξιλαριών και καναπέδων μπορεί να γίνει και με τον ατμοκαθαριστή. Ίσως, βέβαια, να αναρωτιέστε τι σχέση έχει ο ατμός, που σκοτώνει τα μικρόβια, με τη σκόνη. Το πρόβλημα με τη σκόνη είναι ότι προσελκύει αόρατα μικρόβια που θρέφονται από αυτή, όπως τα ακάρεα. Δεν αρκεί, λοιπόν, να απομακρύνετε τη σκόνη με τη σκούπα, αλλά θα πρέπει να απομακρύνετε και όλα τα κατάλοιπά της.

Αερισμός και λιάσιμο

Ένας φυσικός τρόπος να σκοτώσετε τα ακάρεα και να απομακρύνετε μια μεγάλη ποσότητα σκόνης είναι το να βγάζετε τα χαλιά, τα μαξιλάρια και τα στρώματα στο μπαλκόνι τις ηλιόλουστες μέρες. Κανονικά, αυτό θα πρέπει να γίνεται μία φορά την εβδομάδα, όμως αν κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, όπως στα στρώματα, μία φορά το μήνα είναι αρκετό. Ο αέρας και το φως του ηλίου σκοτώνουν τα ακάρεα αποτελεσματικά και φρεσκάρουν όλα τα υφάσματα.

Ετήσιος καθαρισμός

Όσο σχολαστικά και αν κάνετε, όμως, τα παραπάνω βήματα, αν δεν εμπιστεύεστε κάποιο ταπητοκαθαριστήριο για τον καθαρισμό χαλιών και λοιπών υφασμάτων, τότε θα κάνετε μία τρύπα στο νερό. Στα επαγγελματικά καθαριστήρια χαλιών, εξειδικευμένα μηχανήματα πλένουν σε βάθος το χαλί με βιολογικά καθαριστικά που δεν αφήνουν υπολείμματα και εισχωρούν μέχρι και στις τελευταίες ίνες του υφάσματος. Παράλληλα, το συνεργείο των ταπητοκαθαριστηρίων μπορεί να αναλάβει και επί τόπου καθαρισμούς μοκετών, καναπέδων, στρωμάτων και ταπετσαριών, για να γίνει σωστό πλύσιμο και να μπορούν όλα αυτά να χρησιμοποιηθούν άμεσα.

Με αυτές τις ενέργειες, θα κάνετε το καλύτερο δυνατό, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις αλλεργίες σε εσάς και τα παιδιά σας και να απολαύσετε ένα πιο ξέγνοιαστο καλοκαίρι!

Recent Posts

Τι ζάρια DnD να επιλέξετε σύμφωνα με τον ήρωα σας

Όταν ξεκινάει ένα καινούργιο campaign Dungeons & Dragons, τα ζάρια DnD και ο ήρωας που…

1 έτος ago

5 γυναικεία ρολόγια για δώρο Χριστουγέννων

Τα ρολόγια είναι κλασικά αξεσουάρ που μπορούν να προσθέσουν την τελευταία πινελιά σε οποιοδήποτε ντύσιμο…

1 έτος ago

Πώς να επιλέξετε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια για το δέντρο σαν επαγγελματίες

Όποιες και να είναι οι προτιμήσεις σας όσον αφορά τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, είναι απαραίτητα τα…

2 έτη ago

Βάψιμο μινιατούρας: 5 συμβουλές για να ζωγραφίζετε καλύτερα μικρές λεπτομέρειες

Το βάψιμο μινιατούρας απαιτεί καλή λεπτή κινητικότητα και όραση και να χρησιμοποιείτε επιδέξια το πινέλο.…

2 έτη ago

Τι είναι καλύτερο η λεύκανση δοντιών με λέιζερ ή όψεις ρητίνης;

Ένα όμορφο χαμόγελο βελτιώνει σημαντικά την εμφάνιση ενός ατόμου, αλλά βοηθά ιδιαίτερα στην τόνωση της…

2 έτη ago

Μελάνια εκτυπωτών: Πως να κάνετε οικονομία

Μια από τις “ενοχλήσεις” της σύγχρονης ζωής είναι το υψηλό κόστος που υπάρχει στα μελάνια…

2 έτη ago