Υπάρχει ένας αρκετά διαδεδομένος μύθος ότι τα κατοικίδια ζώα μπορεί να προκαλέσουν διάφορες ασθένεις στον άνθρωπο. Αυτό αποτελεί, μάλιστα, και την αιτία που πολλοί άνθρωποι, παρόλο που αγαπούν τα ζώα, αρνούνται να σώσουν ένα γατάκι ή ένα σκυλάκι από το δρόμο και να το βάλουν στο σπίτι τους και την καρδιά τους.

Ισχύει, όμως, αυτός ο μύθος; Μήπως είναι μία ακόμα υπερβολή που το μόνο που κάνει είναι να μας γεμίζει φόβο και να μας στερεί όμορφες στιγμές; Ας δούμε παρακάτω με συγκεκριμένα στοιχεία, αν υπάρχουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία από τους σκύλους και τις γάτες και με ποια μέτρα μπορούμε να τους αποφύγουμε.

Τοξόπλασμα

Ίσως η πιο γνωστή ασθένεια που μεταδίδεται από τη γάτα στον άνθρωπο, με τον πανικό γύρω από αυτή να οδηγεί πολλές εγκύους να αφήνουν στο δρόμο τη γάτα τους από φόβο μη μολυνθούν. Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πολύ διαφορετική. Σίγουρα, το πρωτόζωο που προκαλεί την τοξοπλάσμωση πρέπει οπωσδήποτε να μη μεταδοθεί σε έγκυο γυναίκα, διότι μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου. Πόσο εύκολα, όμως, μπορεί να μεταδοθεί το μικρόβιο; Σύμφωνα με το Iatronet, το Toxoplasma gondi μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης ωμού ή όχι καλά ψημένου κρέατος ή άπλυτων λαχανικών. Η μετάδοσή του μέσω της γάτας γίνεται από τα κόπρανά της, μόνο εφόσον εκείνη έχει καταναλώσει ωμό κρέας που περιείχε το πρωτόζωο. Οι μολυσμένες γάτες με τοξόπλασμα δεν ξεπερνούν το 1% του συνολικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μία γάτα που ζει μέσα στο σπίτι και θρέφεται με βιομηχανοποιημένη τροφή είναι αδύνατον να είναι φορέας του πρωτόζωου. Ακόμα, όμως, και αν έχει μολυνθεί, για να μεταδοθεί η ασθένεια στην έγκυο, θα πρέπει αυτή να ακουμπήσει με γυμνά χέρια τα κόπρανα της γάτας και μετά να μην πλύνει τα χέρια της. Οι γιατροί συνιστούν για την αποφυγή της τοξοπλάσμωσης όχι το να διώξετε τη γάτα, αλλά να βεβαιωθείτε ότι τρώει ξηρά τροφή ή κονσέρβα. Πολύ σημαντικότερες προφυλάξεις είναι να αποφεύγετε το μισοψημένο κρέας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να φοράτε γάντια, αν κάνετε εργασίες στον κήπο και έρχεστε σε επαφή με χώμα.

Παράσιτα

Ένα ακόμα συχνό ζήτημα που αναφέρεται ως επίπτωση της συγκατοίκησης με σκύλο ή γάτα είναι η μετάδοση ασθενειών που προκαλούνται από διάφορα παράσιτα, όπως το ringworm, οι ασκαρίδες, τα αγκυλόστομα και οι ταινίες. Τα παράσιτα αυτά ζουν μέσα στο γαστρεντερικό σύστημα των κατοικιδίων και προκαλούν προβλήματα υγείας και στα ίδια τα ζώα, όπως διάρροια, εμετό και πυρετό. Τα καλά νέα είναι ότι αν ακολουθείτε τακτικά την θεραπεία για τα ενδοπαράσιτα που πρέπει να κάνουν όλα τα ζώα με αντιπαρασιτικό χάπι κάθε 2-3 μήνες η πιθανότητα μετάδοσης τέτοιου είδους ασθενειών είναι πρακτικά μηδενική.

Ψύλλοι και τσιμπούρια

Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια είναι εξωτερικά παράσιτα στο τρίχωμα και το δέρμα κυρίως των σκύλων αλλά και των γατών. Αν και οι ψύλλοι δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία παρά μόνο ερεθισμούς από πιθανά δαγκώματα, τα τσιμπούρια συνδέονται με ορισμένες δυνητικά επικίνδυνες ασθένειες, όπως η ερλιχίωση. Ωστόσο, η μετάδοση τέτοιου είδους ασθενειών είναι εξαιρετικά απίθανη. Η προσκόλληση μολυσμένου τσιμπουριού για λιγότερο από 24 ώρες πάνω στο δέρμα δεν είναι αρκετή για την μετάδοση ασθενειών, οι οποίες χρειάζονται πολύ παραπάνω χρόνο (τουλάχιστον 24-48 ώρες). Η βασική πρόληψη αφορά την αποπαρασίτωση του σκύλου και της γάτας με τα ειδικά κολάρα και αμπούλες, όμως περισσότερη σημασία πρέπει να δώσει κανείς στην προστασία του από τα τσιμπούρια που ζουν στο χώμα και τους θάμνους. Συνιστάται μετά από οποιαδήποτε εξόρμηση στη φύση τους θερινούς μήνες να ελέγχεται σχολαστικά όλο το σώμα για τσιμπούρι που πιθανόν να έχει προσκολληθεί σε περιοχές, όπως οι μασχάλες, τα γόνατα και ο αφαλός.

Λύσσα

Η λύσσα είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια, η οποία μεταδίδεται με το δάγκωμα ή την επαφή με το σάλιο μολυσμένου ζώου. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, είναι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων θανατηφόρος. Γι’ αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να εμβολιάσετε το σκύλο και τη γάτα σας για τη λύσσα, καθώς το εμβόλιο παρέχει εξαιρετικά αποτελεσματική προστασία. Αν σας δαγκώσει σκύλος που έχει μολυνθεί από τον ιό της λύσσας, κάτι που θα καταλάβετε από την επιθετικότητά του και την άφθονη σιελόρροια, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατό σε γιατρό, για να υποβληθείτε σε αντιλυσσική αγωγή.

Λεπτοσπείρωση

Η λεπτοσπείρωση προκαλείται από το βακτήριο της λεπτόσπειρας, το οποίο ζει στα νεφρά κυρίως τρωκτικών αλλά και σκύλων. Σύμφωνα με το Onmed, ο βασικός τρόπος μετάδοσης της ασθένειας στον άνθρωπο είναι με την κατανάλωση νερού που περιέχει ποσότητα ούρων μολυσμένου ζώου. Ωστόσο, υπάρχει η περίπτωση της μετάδοσης της ασθένειας μέσω του χαϊδέματος του μολυσμένου σκύλου, αν και είναι αρκετά σπάνια. Για να αποφευχθούν τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει το κατοικίδιο να εμβολιάζεται σε ετήσια βάση ενάντια στο βακτήριο αυτό.

Με πληροφορίες από την Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας

  • Hide
Dewahoki303 Dewahoki303 Dewahoki303 Dewahoki303 Nagahoki303 Nagahoki303 Indo877