Η υστεροσκόπηση είναι μία πολύ απλή και ανώδυνη εξέταση, με την οποία μπορούν να προληφθούν εγκαίρως αλλά και να θεραπευθούν ποικίλα ζητήματα του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την υγεία και τη γονιμότητά της. Η υστεροσκόπηση πραγματοποιείται με το υστεροσκόπιο, το οποίο είναι ένα λεπτό, ειδικό εργαλείο που διαθέτει οπτική ίνα στην άκρη του. Έτσι, είναι δυνατή η άμεση ενδοσκόπηση του ενδομητρίου, ενώ παράλληλα με τη χρήση ειδικών λαβίδων μπορεί να γίνει και αφαίρεση οποιουδήποτε παθολογικού ευρήματος.
Πότε είναι απαραίτητη η υστεροσκόπηση;
Η υστεροσκόπηση προτείνεται από το γυναικολόγο σε ορισμένες περιπτώσεις, οι οποίες μαρτυρούν ότι ενδέχεται να υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση στη μήτρα, τις σάλπιγγες ή τις ωοθήκες. Συγκεκριμένα, γίνεται σε περιπτώσεις έντονου πυελικού πόνου, δυσμηνόρροιας, αιμορραγίας ανάμεσα στις περιόδους ή μετά την εμμηνόπαυση και σε συχνές αποβολές. Ειδικά στην περίπτωση της υπογονιμότητας, συνιστάται πάντα η υστεροσκόπηση, ώστε να διαγνωστούν και να θεραπευθούν τυχόν ινιμυώματα, συμφύσεις ή πολύποδες που οδηγούν σε αδυναμία σύλληψης ή εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Επίσης, γίνεται προληπτική υστεροσκόπηση, όταν επίκειται εξωσωματική γονιμοποίηση, ακόμα και αν αυτή γίνεται λόγω προβλημάτων του άνδρα και όχι της γυναίκας, διότι μόνο έτσι ο γιατρός μπορεί να είναι σίγουρος για την υγεία της ενδομητρικής κοιλότητας.
Ποια είναι η διαδικασία της υστεροσκόπησης;
Η υστεροσκόπηση γίνεται με μέθη και δεν απαιτεί νοσηλεία μετά το πέρας της. Γίνεται σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου, από την 7η έως την 15η μέρα, και ολοκληρώνεται σε περίπου μία ώρα. Η γυναίκα προσέρχεται στην κλινική και πρέπει να είναι νηστική από το προηγούμενο βράδυ, επειδή θα εφαρμοστεί μέθη. Επίσης, πρέπει να έχει απόσχει από τη σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον δύο μέρες. Η εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη. Αρχικά, ο γυναικολόγος εξετάζει προσεκτικά με το υστεροσκόπιο την ενδομητρική κοιλότητα, όμως μπορεί να προχωρήσει εκτός από τη διάγνωση και σε θεραπεία. Έτσι, εφόσον χρειαστεί, το επόμενο στάδιο είναι η αφαίρεση του πολύποδα, της σύμφυσης ή του ινομυώματος.
Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες στην αποθεραπεία;
Οι οδηγίες δίνονται από το γιατρό σε κάθε εξεταζόμενη, όμως γενικά η υστεροσκόπηση έχει πολύ απλή αποθεραπεία που ολοκληρώνεται σύντομα. Συγκεκριμένα, η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει αμέσως στο σπίτι της, ο δε πόνος είναι μηδενικός ή τόσο μικρός που αντιμετωπίζεται με ελαφρά παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη. Για μία εβδομάδα, πρέπει να αποφεύγονται οι σεξουαλικές επαφές καθώς και το σήκωμα μεγάλου βάρους.
Βέβαια, ο χρόνος ανάρρωσης και ο πιθανός πόνος εξαρτώνται από τη φύση της εξέτασης. Όταν αυτή είναι μόνο διαγνωστική, τότε τόσο ο χρόνος όσο και ο πόνος κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα. Αντίθετα, στην περίπτωση της επεμβατικής υστεροσκόπησης, ειδικά αν αφαιρεθεί κάποιος μεγάλος πολύποδας ή ινομυώμα από το ενδομήτριο, ο πόνος είναι μεγαλύτερος. Σε κάθε περίπτωση, πάντως πρόκειται για μια απλή εξέταση με ελάχιστη πιθανότητα επιπλοκών.