Categories: Health

Οδοντιατρική φροντίδα με τα σιδεράκια

Επισκεφθήκατε εσείς ή το παιδί σας τον ορθοδοντικό και αποφασίσατε να βάλετε σιδεράκια; Συγχαρητήρια! Η ορθοδοντική θεραπεία όχι μόνο θα σας προσφέρει ένα πανέμορφο χαμόγελο αλλά και θα σας απαλλάξει από πολλά προβλήματα στη μάσηση και την ομιλία, προσφέροντάς σας ένα οδοντοσκελετικό σύστημα απόλυτα υγιές. Έτσι, το κόστος του ορθοδοντικού θα αποσβεστεί άμεσα καθώς θα μπορέσετε για καιρό να ξεχάσετε τον οδοντίατρο, τουλάχιστον για σοβαρές εργασίες. Με σωστή σύγκλειση η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, τα πιο κοινά οδοντιατρικά προβλήματα στους ενήλικες, θα βελτιωθούν θεαματικά. Για να το πετύχετε, όμως, αυτό, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με την τακτική και σχολαστική φροντίδα των δοντιών, όσο φοράτε σιδεράκια, για να διατηρήσετε τα ούλα και τα δόντια γερά και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας να έχετε ιδανική στοματική υγεία. Αυτό σημαίνει ότι το καλό βούρτσισμα των δοντιών πρέπει να σας γίνει συνήθεια, ενώ θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί αν το παιδί σας φοράει σιδεράκια, για να βεβαιωθείτε ότι τηρεί σωστή στοματική και οδοντική υγιεινή. Φυσικά, μπορείτε να ρωτήσετε τον ορθοδοντικό σας για πιο αναλυτικές οδηγίες, όμως εμείς σας κάνουμε μερικές προτάσεις, για να έχετε μια ιδέα.

Πόσο συχνά;

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας με σιδεράκια είτε είναι κανονικά σιδεράκια, είτε αόρατα σιδεράκια, λόγω των μετακινήσεων των δοντιών και της υπεραιμίας στην περιοχή ο σχηματισμός πέτρας, η τερηδόνα και η ουλίτιδα είναι λίγο πιο πιθανό να συμβούν, οπότε επιβάλλεται το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα, ώστε να απομακρύνονται όλα τα υπολείμματα τροφών. Το βούρτσισμα, λοιπόν, θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα και να διαρκεί 3 λεπτά, διότι μόνο αυτή η διάρκεια εξασφαλίζει ότι καθαρίστηκαν όλες οι επιφάνειες των δοντιών με τις απαραίτητες κινήσεις.

Με ποιον τρόπο;

Ο τρόπος, με τον οποίο πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας όταν φοράτε σιδεράκια είναι διαφορετικός σε σχέση με τον απλό τρόπο που είχατε συνηθίσει. Ζητήστε από τον ορθοδοντικό σας να σας δείξει ακριβώς πώς πρέπει να κρατάτε την οδοντόβουρτσα και τι κινήσεις να κάνετε. Στον απλό τρόπο βουρτσίσματος ο κανόνας είναι ότι πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια και στις τρεις επιφάνειες (μπροστινή, γλωσσική και κάτω). Αυτό που αλλάζει όταν φοράμε σιδεράκια είναι το βούρτσισμα την μπροστινή πλευρά. Πρέπει να κρατάτε την οδοντόβουρτσα με μια ελαφριά κλίση προς τα σιδεράκια, έτσι ώστε να εξασφαλίζετε ότι τα καθαρίζετε όχι μόνο από μπροστά αλλά και από κάτω και από μέσα.

Δείτε το παρακάτω βίντεο που θα σας κατατοπίσει

Με τι οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα;

Η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι μαλακή ή μεσαία και να αλλάζεται όταν αρχίσουν να πετάνε οι τρίχες της. Αυτό θα συμβεί πιο γρήγορα σε σχέση με το να μη φορούσατε σιδεράκια, οπότε καλό είναι να προνοείτε για την έγκαιρη αλλαγή της, διότι διαφορετικά από ένα σημείο και μετά, αν είναι χαλασμένη, απλώς δεν θα κάνετε δουλειά. Εκτός από την οδοντόβουρτσα, θα χρειαστείτε και μεσοδόντια βουρτσάκια, με τα οποία θα καθαρίζετε μια φορά τη μέρα, καλύτερα το βράδυ, τις πλάγιες επιφάνειες των δοντιών αλλά και του ορθοδοντικού μηχανισμού. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο, για την ενδυνάμωση των δοντιών. Δείτε το άρθρο Κλασική ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα; Ποια είναι η καλύτερη

Το άρθρο επιμελήθηκε ο ορθοδοντικός DR. Δημήτριος Μοίρας

Recent Posts

Τι ζάρια DnD να επιλέξετε σύμφωνα με τον ήρωα σας

Όταν ξεκινάει ένα καινούργιο campaign Dungeons & Dragons, τα ζάρια DnD και ο ήρωας που…

2 έτη ago

5 γυναικεία ρολόγια για δώρο Χριστουγέννων

Τα ρολόγια είναι κλασικά αξεσουάρ που μπορούν να προσθέσουν την τελευταία πινελιά σε οποιοδήποτε ντύσιμο…

2 έτη ago

Πώς να επιλέξετε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια για το δέντρο σαν επαγγελματίες

Όποιες και να είναι οι προτιμήσεις σας όσον αφορά τον χριστουγεννιάτικο στολισμό, είναι απαραίτητα τα…

2 έτη ago

Βάψιμο μινιατούρας: 5 συμβουλές για να ζωγραφίζετε καλύτερα μικρές λεπτομέρειες

Το βάψιμο μινιατούρας απαιτεί καλή λεπτή κινητικότητα και όραση και να χρησιμοποιείτε επιδέξια το πινέλο.…

2 έτη ago

Τι είναι καλύτερο η λεύκανση δοντιών με λέιζερ ή όψεις ρητίνης;

Ένα όμορφο χαμόγελο βελτιώνει σημαντικά την εμφάνιση ενός ατόμου, αλλά βοηθά ιδιαίτερα στην τόνωση της…

3 έτη ago

Μελάνια εκτυπωτών: Πως να κάνετε οικονομία

Μια από τις “ενοχλήσεις” της σύγχρονης ζωής είναι το υψηλό κόστος που υπάρχει στα μελάνια…

3 έτη ago